50 Gulden ontwerp 1991 – LSch.1167


Voorzijde:

Dubbelportret van Beatrix en Claus met dubbele silhouet-lijnen en contrasten tussen matten en glanzende delen. Hieronder het jaartal en een opschrift, omschrift: 1991 / BEATRIX / KONINGIN DER / NEDERLANDEN

Keerzijde:

Afbeelding van een gepolijst vlak met de vorm van een kwart cirkel. Door een stippellijn wordt het muntmeesterteken pijl en boog verbonden met een Cupido. Het muntteken mercuriusstaf is door een stippellijn verbonden met een afbeelding van Felicitas.Tussen het muntmeesterteken en het muntteken de waarde-aanduiding 50 GULDEN  

Bijzonderheid:

Uiteindelijk zijn 9 ontwerpen voor het nieuwe 50 guldenstuk ingeleverd. Door de Commissie van advies werd unaniem gekozen voor het ontwerp van Van Houwelingen. Staatssecretaris Van Amelsvoort heeft dat advies echter niet gevolgd. Hij koos voor Van Zoetendaals inzending zie LSch.1160, die door de Commissie als tweede was aangemerkt.

Zie ook het artikel van H.A. Groenendijk in De Beeldenaar 1991-3 357

Variant:

LSch.1167a: Ontwerp Marcel Wanders. Roestvrij staal 38 mm met opgeplakte afbeeldingen. Collectie NNC. R3

Voorzijde:

Hoofd van Beatrix naar links met omschrift en kroontje. Hoofd van Claus naar rechts met omschrift. Onderaan 1966 - 1991 tussen het muntmeesterteken pijl en boog en het muntteken mercuriusstaf. Op de achtergrond water.

Keerzijde:

In het midden de waarde-aanduiding daaromheen de volgende afbeeldingen; roeiboot, kroon, fopspeen, glas, parasol, moeder met kind, jongetje (symbool van de stichting Jantje Beton), voetbal, contouren van Duitsland, taart, chinese tekens, kangaroe, hoofd naar links, kroon, gebouw, kop adelaar, erekrans, reuzerad, schaats, gebouw, contouren van de Nederlandse Antillen, kado, contouren van Nederland, bierpul, rozet met lint. In het centrum 50 G.


Vorige
LSch:
1167
Jaartal:
1991
Materiaal:
Zilver
Diameter:
38 mm
Rand:
gladde rand
Muntteken:
mercuriusstaf
Muntmeesterteken:
pijl en boog
Medailleur:
Hans van Houwelingen
Zeldzaamheid:
R4
Collectie:
NNC