Copy
 Nieuwsbrief Laurens Schulman b.v. 

Valentijnsdag

Het is bijna weer zover….Valentijnsdag. Van alle kanten wordt hier door de media op ingespeeld met een diversiteit van aanbiedingen van artikelen die je kunt aanschaffen om je geliefde te verrassen. Door deze mediahype rondom Valentijnsdag voelt het wellicht soms meer als een verplichting dan een romantische gebaar….
 
14 februari, werd in het jaar 496 door Paus Gelasius I uitgeroepen tot de dag van de heilige Valentijn. Maar wie nu deze heilige Valentijn is, daarover is men het nog steeds niet helemaal eens. De oorsprong van Valentijnsdag gaat volgens de meeste bronnen terug tot in de 3e eeuw na Christus. In Rome leefde toen een jonge priester genaamd Valentijn. Priester Valentijn vond de liefde belangrijker dan de wetten van Keizer Claudius II (verbod om soldaten te trouwen) en huwde diverse soldaten. Op last van de Keizer werd Valentijn gevangen genomen en onthoofd.
 
In de numismatiek speelt het thema liefde en huwelijk ook een grote rol. Als aandenken aan een belangrijke familiegebeurtenis, zoals geboorte, huwelijk, doop en overlijden lieten burgerlijke families vanaf eind 16e eeuw penningen maken.
Huwelijkspenningen
In het zeventiende-eeuwse Nederland nam het (calvinistische) gezin een centrale plaats in. Op huwelijkspenningen zijn de heersende zeventiende-eeuwse normen, waarden en moraal wat betreft huwelijk en liefde vaak terug te vinden in afbeeldingen en teksten. De christelijke symboliek speelt daarbij vaak een grote rol.
 
De ‘jubilea-huwelijkspenningen’ staan stil bij de duur van de echtverbintenis en werden vaak gebruikt om het maatschappelijke of persoonlijke succes van het echtpaar te benadrukken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat met name de “gegoede klasse” deze liet vervaardigen in goud en zilver. De gouden exemplaren waren doorgaans voor het echtpaar, de zilveren exemplaren voor de bruiloftsgasten.
 
1621. Maarten Ruychaver & Aleyd van der Laan

Een van de vroegst bekende ‘jubileum-huwelijkspenning’ dateert uit 1621 en werd geslagen ter gelegenheid van het gouden huwelijk van Maarten Ruychaver (1540-1626) en Aleyd van der Laen (1542-1626). Zij vierden dit bijna een jaar later op 26 september 1621 in hun huis te Hillegom. Maarten Ruychaver was lid van het Vroedschap van Haarlem (1602 - 1618). Aleyd van der Laen was een dochter van Nicolaas van der Laan, burgemeester van Haarlem

klik hier om deze huwelijkspenning te bekijken op onze site
 
Deze penning was de eerste in een lange reeks huwelijkspenningen binnen deze familie. In hun nageslacht werden er tussen 1621 en 1722 maar liefst 7 gouden bruiloften gevierd die met gedenkpenningen zijn vereeuwigd. Bij het zevende Gouden jubileum, het huwelijk van Pieter van Loon & Agenta Graswinckel, is er een kopergravure vervaardigd, door Jan Goeree.
klik hier om deze kopergravure te bekijken op onze site
1722. Pieter van Loon & Agneta Graswinckel
Gouden huwelijk
Getrouwd 14 december 1672 te Delft

Klik hier om deze familiepenning te bekijken op onze site
1674 Nic. Van Loon & Emerentia van Veen
Gouden huwelijk
Getrouwd 26 mei 1624 te Alkmaar
 
Klik hier om deze familiepenning te bekijken op onze site
1706. Adriaan van Loon & Cornelia Hunthum
Gouden huwelijk
Getrouwd 14 december 1672 te Delft

Deze penning is de zesde van de serie van Loon penningen op de reeks van 7 opeenvolgende gouden huwelijksfeesten binnen deze familie.

Klik hier om deze familiepenning te bekijken op onze site
1937. Jhr. A.F.K. Graswinckel & A.E. van Eeten
 
Een meer recentere ‘jubileum-huwelijkspenning’ uit deze familie betreft het gouden huwelijk van Jhr. A.F.K. Graswinckel & A.E. van Eeten. 
 
Klik hier om deze familiepenning te bekijken op onze site
In 2006 overlijdt de laatste mannelijke telg uit het geslacht , Maurits van Loon, een directe afstammeling van Anna en Hans van Loon. Het Museum van Loon aan de Keizersgracht 672 toont de geschiedenis van de familie in een prachtige omgeving.
Voor meer informatie zie: www.museumvanloon.nl 
 
Neem gerust een kijkje op onze website via onderstaande knop.
Website Laurens Schulman bv
 

Laurens Schulman B.V.

Postbus 130 - 3840AC - Harderwijk - Nederland

KvK nummer 32042379 - Iban NL30 ABNA 0492 8321 88 - Bic ABNANL2A

E-mail info@LaurensSchulman.nl

 

 
unsubscribe from this list  
Copyright © 2017 Laurens Schulman BV, All rights reserved.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google Plus


This email was sent to <<Email adres / Email address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Laurens Schulman BV · Postbus 130 · Harderwijk, Gelderland 3840 AC · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp