Reinigen van munten

Reinig een munt nooit met een of ander poetsmiddel, zoals zilver- of koperpoets, speciale poetswatten of een zilverdoek. Hierdoor gaan munten glimmen als tafelzilver en krijgen deze krassen; bij koperen of bronzen munten gaat de originele kleur verloren. Dit verminderd over het algemeen sterk de waarde van munten. Zilveren munten krijgen na verloop van tijd een verkleuring, vooral door zwavelverbindingen en vochtigheid in de lucht. Vooral bij oudere stukken geeft deze verkleuring – ook wel patina genoemd – vaak een mooie indruk, die door verzamelaars zeer op prijs wordt gesteld.

Bij tinnen en zinken munten moet men vooral oppassen, dat deze niet zijn aangetast door de zogenaamde tin- of zinkpest. Door een oxydatieproces gaan deze munten uitslaan en komt een witte poeder op de stukken te liggen, terwijl het gevaar bestaat, dat dit proces op andere exemplaren overslaat. Haal deze aangetaste stukken dan ook onmiddellijk uit de verzameling. Het van een laklaag voorzien, wat soms gebeurd, is zeker niet afdoende, omdat het proces hiermee niet gestopt wordt.

Pak, om problemen te voorkomen, het oppervlak van een munt zo min mogelijk vast. Wen u in plaats daarvan aan een munt altijd tussen duim en wijsvinger aan de rand vast te houden. Vingers zijn steeds een beetje vettig en laten vlekken achter, vooral op het veld van met gepolijste stempels geslagen stukken. Door inwerking van zuren laten vingerafdrukken een blijvende afdruk op de munt achter. Plak ook, om dezelfde reden, nooit een sticker of etiketje op munten.

Tegenwoordig worden munten vaak opgeborgen in met cellofaan beklede kartonnetjes, die om de munt heen gevouwen dicht geniet kunnen worden of die zelfklevend zijn. Hierop kan men dan zaken als referentienummer, kwaliteit, prijs en dergelijke aantekenen. Hieraan kleeft echter het bezwaar dat de munt niet meer los in de hand gehouden kan worden en daardoor met name de rand (de 3e zijde!) niet voldoende zichtbaar is zodat de kwaliteit moeilijker is vast te stellen. Ditzelfde bezwaar geldt ook zeker voor ‘slabbed’ munten. Doordat de munt hierbij in een hard plastic en gesealde houder is geplaatst, is de rand niet meer zichtbaar, wat een groot gemis is!

Bij plastic bladen voor albums en bij plastic zakjes moet goed gecontroleerd worden dat deze van ‘uitgeloogd’ plastic zijn omdat anders de munten kunnen worden aangetast. Vooral bronzen munten gaan groen uitslaan als ze langdurig worden opgeborgen in plastic dat niet zonder weekhouders en zuurvrij is.

Kijk voor meer informatie over het reinigen van munten ook op de website van de Encyclopedie van munten en papiergeld